Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΣΤΟ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΧΩΡΑΣ

ΣΤΟ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΧΩΡΑΣ

Δυσερμήνευτε στο λίγο δεν χωράς.
Ο χιλιάχτιδος ήλιος σου με στρέφει προς το θαύμα σου,
γυμνή ως το κόκκαλο, αέρινη διαφάνεια
καθρεφτίζομαι σε ελπίδων ενύπνια.
Στο άγιο σχήμα σου γίνομαι
φωτοστέφανη περίπτυξη!

ΡΕΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΛΑΜΝΑΤΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Το ποίημα "Στο Λίγο Δεν Χωράς" απεικονίζει μια εικόνα της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από ένα εκλεπτυσμένο και αινιγματικό ύφος. Ο ποιητής επιχειρεί να αναδείξει την ανατροφοδότηση μεταξύ του ατομικού και του συνολικού, του εσωτερικού και του εξωτερικού, μέσα από την παρουσίαση ενός ανεπαίσθητου στοιχείου που δεν μπορεί να ενταχθεί πλήρως σε μια περιορισμένη ρεαλιστική αντίληψη.

    Η εικόνα του "χιλιάχτιδου ήλιου" που στρέφεται προς το "θαύμα" αποτελεί μια αλληγορική αναφορά στην υπερβατική φύση του θαύματος και του θαυμασμού. Η περιγραφή της γυμνής αλλά "αέρινης διαφάνειας" αποτυπώνει την αναζήτηση του ανθρώπου για την αλήθεια και την ουσία που βρίσκεται πέρα από την εξωτερική εμφάνιση.

    Ο ποιητής καταφέρνει να δημιουργήσει ένα ποιητικό υπόβαθρο όπου η εικονογραφία και η γλώσσα δημιουργούν μια αίσθηση μυστηρίου και αφηρημένης ομορφιάς. Το "φωτοστέφανη περίπτυξη" αποτελεί την καταληκτική στιγμή της ποιητικής εκφραστικότητας, συνδυάζοντας την ευγενή εικονογραφία με την ιδέα της μεταμόρφωσης και της ανεξέλεγκτης εξέγερσης.

    Συνολικά, το ποίημα "Στο Λίγο Δεν Χωράς" αποτελεί έναν εμβληματικό ύμνο στην ανθρώπινη αναζήτηση της ουσίας, της ομορφιάς και της θαυμαστής πολυπλοκότητας που βρίσκεται πέρα από την επιφανειακή πραγματικότητα. Ο ποιητής χρησιμοποιεί μια εξαιρετικά πλούσια γλώσσα για να μεταφέρει αυτήν την ιδέα με μια αίσθηση μυστηρίου και αφηρημένης ομορφιάς που αναζωογονεί την φαντασία του αναγνώστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή